Nieuwsbrief 2013-02 / juni De Lindense Uiver

Nieuws van het ooievaarsfront in Linden


De vorige Nieuwsbrief eindigde met rust, regelmaat en reinheid: het broeden was begonnen op 29 april. Dat zou betekenen dat zo rond begin juni het eerste ei uit zou kunnen komen. De vogels wisselen elkaar met grote regelmaat af bij het broeden en de eieren (?) worden geen enkele keer alleen gelaten. Zo af en toe verschijnt er nog een derde ooievaar in de buurt: zowel op zondag 26 mei als op zaterdag 1 juni, maar lang duurt het nooit en keert de rust weer - het is inmiddels donderdagavond 24 juni, 22:00 uur .. vrouwlief is net weer terug en zit inmiddels weer op het nest, maar wel alleen …………


Op vrijdag 7 juni zien we voor het eerst een snaveltje boven de rand van het nest uit. Ook zien we zowel het mannetje als het vrouwtje regelmatig “kokhalzen” boven het nest dat weekeinde. We zien ze niet alleen kokhalzen, maar ook daarna de restanten van het voor-verteerde voedsel weer naar binnen werken. Alle verschijnselen van ouders, die hun jongen (?) aan het voeden zijn. Een spannend weekeinde: hoeveel jongen zijn er nu eigenlijk, zien we er nu af en toe één of zijn het er meer, hoeveel eieren waren er eigenlijk ? Allemaal niet even duidelijk. Wat wel opvalt is dat de ouders wel erg groot voedsel aanvoeren: ik heb een dikke muis (of was het een rat ?) gezien, ook een mol: hoe krijgen de jongelui(?) dat naar binnen ?


Gedurende de maandag erop is het beeld veranderd. De hele dag staat het vrouwtje er een beetje uitgeblust bij. In de vroege ochtend al een “fotograaf” met een telelens weggejaagd uit de Gildenwei die vlak onder het nest stond, waarop het vrouwtje het nest verliet zonder dat manlief was teruggekeerd. Niet het normale gedrag. Maandag ook geen snaveltje(s) meer gezien boven de rand van het nest.
’s Avonds toch maar de stoute schoenen aangetrokken en een “zoektocht” onder de paal gedaan. Ik vond de restanten van een dode rat en een mol ……….., maar ook een dood jong van ca. 15 cm groot. Wat we eigenlijk al wel wisten: het broedsel was mislukt. Leo Daanen, van de vogelwacht de Maasheggen bevestigde dat het dit jaar door het koude voorjaar een zeer slecht jaar is voor alle broedende vogels, er is veel te weinig voedsel. Een paar dagen zijn we een beetje van slag geweest …… “in blijde verwachting” …….. en dan dit, maar zoals onze dochter zei: “Ja Pa, dat is de natuur hè …


Vanaf nu zijn zowel het mannetje en het vrouwtje weer veel weg gedurende de dag, maar de eerste dagen zijn ze beide toch ’s avonds tegen tienen weer op het nest en wordt er af en toe weer geklepperd. Na donderdag 13 juni hebben we het mannetje niet meer gezien. Maar het vrouwtje keert met zeer grote regelmaat iedere dag weer terug op het nest, zowel midden op de dag als ook in de avond. Volgens mij is ze wel tevreden, want zelfs nu ze alleen is wordt er geklepperd bij terugkomst op het nest.
Dan wel geen jongen dit jaar, maar wel één vaste bewoner laten we hopen. Leo Daanen liet nog weten dat hij dit jaar alleen de twee jongen in Gennep moest ringen en dat alle overige broedsels, die hem bekend waren – ook die twee bij de Vilt in Oeffelt – mislukt zijn.
.

TOT UIVER

(Jos & Heleen Bakker / Nieuwsbrief 2013-02 / juni De Lindense Uiver)