Artikelindex

Aswoensdag, begin van de vastentijd, actueler dan je misschien dacht

We staan aan de vooravond van Carnaval, het feest van de betrekkelijkheid. Het gaat niet om gelijk hebben of de waarheid zeggen maar om de humor, soms zelfs van serieuze zaken. Als het kwetst of pijn doet, deugt het niet. Niet met carnaval en eigenlijk nooit. Overigens kun je gevoeligheid nooit hoog genoeg inschatten.

Maar de traditie kent ook Aswoensdag , het begin van de Vastentijd.

Het leven van onze ouders werd veel meer dan nu bepaald door de seizoenen. Zij leefden veel meer toe naar de lente omdat de wintertijd een tijd was van wachten en doorkomen. Na de winterslaap van de natuur snakten zij naar het groen, naar de eerste verse groenten, de nieuwe aardappelen en wilden zo gauw het kon zaaien en planten. Zij beleefden Pasen anders dan wij. Zij hadden de behoefte om het oude stof van zich af te schudden, de boel te reinigen. Ze namen dat niet alleen letterlijk met de voorjaarsschoonmaak maar ook figuurlijk. Volgens de kerkelijke traditie was de vastentijd ook een geestelijke reiniging die werd ondersteund door in onze ogen strenge vastenvoorschriften.

Wij beleven dat toch wel anders. Verse sla, tomaten, spinazie, alle fruit en bloemen zijn het hele jaar door te krijgen. We laten het gewoon overvliegen vanuit Spanje, Zuid Afrika of Columbia. Vanuit ons vermogen tot verwondering herkennen we de lente als het seizoen van het nieuwe leven gelukkig nog wel. Niet voor niets zijn over de lente veel gedichten geschreven.

Als we in onze tijd spreken over vasten dan zien we dat als ’moderne’ mens niet meer als een religieus voorschrift en een verplichting zoals in de tijd waarin het evangelie is geschreven en de tijd van vroegere generaties. Vasten moest vroeger gewoon.

Als we nu iets aan vasten doen is het een vrijwillige keuze en ook de doelen die we ermee willen bereiken zijn meer individueel bepaald. Sinds vorig jaar is bijvoorbeeld "40 dagen alcoholvrij" populair.

In de kern gaat het bij vasten om loskomen van ingesleten gewoonten, verstarde denkbeelden, om opruimen en reinigen. Eigenlijk een manier om ‘vrij’ te worden.

Zoals vrijwel iedereen hebben ook wij gewoontes ontwikkeld en zijn we in mindere of meerdere mate ‘afhankelijk’ geworden en dus veel minder vrij dan we misschien zouden willen. Daarom is kiezen voor een tijdelijke of langdurige versobering een goede aanpak.

Maar het gaat om meer.

Als we echt nadenken over de effecten van ons doen en laten op onze gezondheid, op het milieu, op onze medemensen dan is er waarschijnlijk voor iedereen werk aan de winkel.

We realiseren ons misschien te laat dat onze manier van leven niet zo vanzelfsprekend is. Het signaal dat de stakende jongeren -een deel van de middelbare scholieren in België en Nederland- afgeven mag ons niet onberoerd laten. We hebben te weinig oog voor de keerzijdes van onze welvaart zoals uitputting van grondstoffen, vervuiling, opwarming van de aarde, uitbuiting of onderbetaling, armoede en ongelijke verdeling.

De waarschuwing: "Rendementen in het verleden zijn geen garantie voor de toekomst" krijgt in dit verband een heel wrange betekenis.

We zullen ons bewuster moeten worden van de keerzijdes. Als we denken dat we het aan God of aan de markt over kunnen laten,zijn we minstens een beetje naïef, want wij zijn zelf de markt en geen God.

We kunnen dus bijna niet anders dan onze verantwoordelijkheid nemen. Misschien is het kiezen én delen. We hebben de vrijheid om te kiezen maar zitten -eigenlijk door nalatigheid- in een situatie dat we als verantwoordelijke mensen moeten.

De vastentijd kan ons op het goede spoor zetten zodat Pasen, het feest van nieuw leven, een actuele betekenis krijgt.

JvdB

 


Lindense Agenda

zo ma di wo do vr za
1
Datum : dinsdag 1 september 2020
2
3
4
5
6
8
Datum : dinsdag 8 september 2020
10
11
12
13
14
15
Datum : dinsdag 15 september 2020
20
21
22
Datum : dinsdag 22 september 2020
24
25
26
27
28

www.Samencuijk.nl

02.07.2020

Het is belangrijk dat inwoners van de gemeente Cuijk elkaar weten te vinden

Naast onze eigen Lindense website is deze site voor onze hele gemeente en geeft mogelijk meer en andere info.

Klik op onderstaande tekst:

Wij willen deze site graag onder ieders aandacht brengen.

Ter Informatie

Ter Attentie

Nu Ed Tigchelaar en Johan van den Boom de website van artikelen en info voorzien kunt U een mail sturen naar website.grootlinden@gmail.com  U kunt uw informatie of te plaatsen artikel in een bijlage toevoegen. Wij zullen dan voor plaatsing zorgdragen. Indien we nadere informatie benodigen nemen we contact met U op. Johan van den Boom en Ed Tigchelaar.

Login

Nu nog inschrijven voor het lage tarief

LAATSTE NIEUWS LAATSTE NIEUWS

Op 16 Maart is de aanleg begonnen.

Het is nu nog steeds mogelijk om tegen het lage tarief in te schrijven bij LVCnet voor supersnel internet en TV bij u in huis.

Spreek mij aan (als er u iets onduidelijk is). Ik ben er voor U.

Of kijk op de website van LVCNet.

Linden scoort heel hoog met inschrijvingen!

Maar we zitten nog niet op 100%

Dus....wat let u?

Han Maassen

Vervoer

Vervoer

Het zal niet iedereen bekend zijn dat de Stichting Vrijwillige Hulpdienst in Cuijk vervoer aanbiedt.

Moet u bijvoorbeeld naar het ziekenhuis in Nijmegen of in Beugen en is er niemand beschikbaar om u te rijden? De Hulpdienst is er voor u!

Maak een afspraak. Liefst een paar dagen van te voren.

Bel naar: 0485 - 33 69 39.

Op werkdagen tussen 09.30 uur en 11.30 uur.

U betaalt een kleine schappelijke bijdrage aan de vrijwilliger, uw chauffeur.