Artikelindex

 

De Kerstboodschap

 

 

De Kerstboodschap

 

Kerstmis is nu echt dichtbij. Aanstaande zondag is het Kerstavond.

Het kan ook niemand ontgaan. Alles staat in het teken van Kerstmis. Overal schijnen lichtjes. Maar licht dat overal schijnt werkt ook verblindend. We zien niet meer waar het eigenlijk om gaat.

 Iedereen zal vermoedelijk een betekenis kunnen geven aan het Kerstfeest. Misschien dat een aantal niet verder komt dan: Kerstmis is een familiefeest, waar mensen heel veel aandacht en voorbereiding in steken. En bij doorvragen halen de meesten nog wel uit de herinnering dat de geboorte van Jezus wordt gevierd en dat kaarsjes en lichtjes daarbij een rol spelen.

 Dat klopt allemaal. Maar het gaat om iets belangrijkers: de boodschap die met het kind kwam. Die boodschap lijkt steeds meer ondergesneeuwd. In onze tijd zijn we zo druk met (de) boodschappen dat we de belangrijkste vergeten. Jezus, wiens geboorte we deze dagen vieren, vertegenwoordigt de hoop op een betere wereld, waar gerechtigheid de norm is. Het Kerstfeest is de voorbode van een nieuwe lente.

 In de liturgie van de voorbereiding op Kerstmis komt de figuur van Johannes de Doper voor: een wat vreemde vogel gehuld in kameelharen kleding en hij noemt zich “de stem van een roepende in de woestijn”. Hij kondigt betere tijden aan want er is “nieuw licht” op komst. Hij deed dat zo fanatiek en enthousiast dat het vragen opriep bij de gevestigde orde, de farizeeërs. Er werden zelfs professionals (priesters en levieten) op hem af gestuurd om te vragen wat dat allemaal wel te betekenen had. Deze Johannes moest zich verantwoorden voor zijn boodschap.

 In onze tijd is de gevestigde orde waarschijnlijk veel groter dan in de tijd van Johannes de Doper. Door de welvaart en het individualisme ligt zelfgenoegzaamheid op de loer en worden kritiek en oproep tot verandering snel als ongewenst afgedaan. Veranderen hoeft niet zo nodig en voordat we het in de gaten hebben zijn wij zelf de woestijn waarin de roependen niet gehoord worden. Of anders gezegd: we luisteren alleen naar mensen met wie we het eens zijn. En zeker bij het kerstfeest zien we de rust en lieve vrede liever niet verstoord.

Toch zijn er ook in onze tijd mensen met een boodschap. Nooit waren er zoveel mensen bezig met milieu en gezondheid. Hoeveel mensen zijn er niet die een toekomst willen waarin meer dingen tellen dan veel geld verdienen en bezit vergroten? Als reactie op het “Trumpisme” zijn er ook nieuwe positieve krachten ontstaan. Duurzaamheid is niet alleen een modewoord maar ook een rijk begrip. Geen duurzame vrede zonder gerechtigheid, geen vrede en veiligheid zonder wederzijds begrip en respect. Geen leefbaarheid zonder gemeenschapszin. Geen winst “boeken” als er op termijn verliezen zijn. Bij duurzaamheid gaat het steeds om “verder kijken dan je neus lang is”. 

Zien wij zelf die boodschappers ook als wereldvreemde figuren en als irrelevante roependen in de woestijn?

Blijven we sceptisch, of zelfs cynisch (dus zonder hoop en geloof) of staan we open en gaan we voor een “duurzame toekomst” ? Er zijn kansen genoeg! Johannes de Doper maakte gebruik van doping. Misschien –en ik bedoel het serieus- hebben wij ook stimulerende middelen nodig om op gang te komen.

Het kerstfeest is elk jaar het begin van een nieuwe toekomst.

Daarom wens ik iedereen een heel mooi en vooral duurzaam

Kerstfeest toe, zodat Kerstmis niet gauw voorbij is.

 

JvdB


Lindense Agenda

www.Samencuijk.nl

02.07.2020

Het is belangrijk dat inwoners van de gemeente Cuijk elkaar weten te vinden

Naast onze eigen Lindense website is deze site voor onze hele gemeente en geeft mogelijk meer en andere info.

Klik op onderstaande tekst:

Wij willen deze site graag onder ieders aandacht brengen.

Ter Informatie

Ter Attentie

Nu Ed Tigchelaar en Johan van den Boom de website van artikelen en info voorzien kunt U een mail sturen naar website.grootlinden@gmail.com  U kunt uw informatie of te plaatsen artikel in een bijlage toevoegen. Wij zullen dan voor plaatsing zorgdragen. Indien we nadere informatie benodigen nemen we contact met U op. Johan van den Boom en Ed Tigchelaar.

Nu nog inschrijven voor het lage tarief

LAATSTE NIEUWS LAATSTE NIEUWS

Op 16 Maart is de aanleg begonnen.

Het is nu nog steeds mogelijk om tegen het lage tarief in te schrijven bij LVCnet voor supersnel internet en TV bij u in huis.

Spreek mij aan (als er u iets onduidelijk is). Ik ben er voor U.

Of kijk op de website van LVCNet.

Linden scoort heel hoog met inschrijvingen!

Maar we zitten nog niet op 100%

Dus....wat let u?

Han Maassen

Vervoer

Vervoer

Het zal niet iedereen bekend zijn dat de Stichting Vrijwillige Hulpdienst in Cuijk vervoer aanbiedt.

Moet u bijvoorbeeld naar het ziekenhuis in Nijmegen of in Beugen en is er niemand beschikbaar om u te rijden? De Hulpdienst is er voor u!

Maak een afspraak. Liefst een paar dagen van te voren.

Bel naar: 0485 - 33 69 39.

Op werkdagen tussen 09.30 uur en 11.30 uur.

U betaalt een kleine schappelijke bijdrage aan de vrijwilliger, uw chauffeur.