Zondag 17 september 2017 hadden we in onze kerk een bijzondere viering.
17 september is het feest van de patroonheilige van onze kerk, de Heilige Lambertus.
Traditiegetrouw herdenken we dank ook de vijf Amerikanen die op 17 september 1944 tijdens de operatie Market Garden sneuvelden, toen hun vliegtuig nabij Linden brandend neerstortte.

In het parochieregister staat hierover vermeld::


'Op 17 september 1944 tijdens de Hoogmis werd er enorm gebombardeerd in de omgeving, zodat de preek moeilijk te horen was. In het Lof was niemand aanwezig zodat het niet door kon gaan. Brandend viel een vliegtuig omlaag.

De inzittende Amerikanen werden na vier dagen begraven op het gedeelte dat pas enkele jaren eerder bij het kerkhof was gekomen. ‘           


Op 15 maart 1946 hebben de Amerikanen de alhier begraven vliegeniers opgegraven en met kist en al vervoerd naar Margraten in Limburg. Tijdens hun uittocht werd de klok geluid.

Aan de binnenzijde van de muur rond het kleine kerkhof van Grootlinden is een mooie gedenksteen bevestigd met de tekst:
Bid voor de ziel van
James Martin
en zijn kameraden
Alhier gesneuveld
17 sept. 1944Gildebroeders van het Antonius en Mariagilde en leden van het Comité Herdenking en bezinning (waaronder Tiny Šijaković en Esther Peters) waren in de viering aanwezig en bij de kranslegging bij de gedenkplaats op het kerkhof, na afloop van de viering.


En het was 17 september ook vredeszondag.
De gesneuvelde Amerikanen hebben die dag precies 73 jaar geleden hun leven gegeven aan een periode van vrede voor ons land die naar wij hopen nog lang voortduurt.
Helaas geldt dit niet voor de huidige toestand in de wereld. Die wereldvrede blijft nog tot onze verbeelding spreken, vandaar dat in de viering John Lennons “Imagine” weerklonk in woord en muziek.    


De Heilige Lambertus wordt ook wel de appelschudder genoemd. Daarom waren er in het samenzijn na de viering in De Burcht appelflappen bij de koffie. 

En zo houden we in Linden jaarlijks rond 17 september een mooie en waardige traditie in ere.


Ter Informatie

Ter Attentie

Nu Ed Tigchelaar en Johan van den Boom de website van artikelen en info voorzien kunt U een mail sturen naar website.grootlinden@gmail.com  U kunt uw informatie of te plaatsen artikel in een bijlage toevoegen. Wij zullen dan voor plaatsing zorgdragen. Indien we nadere informatie benodigen nemen we contact met U op. Johan van den Boom en Ed Tigchelaar.

Login