Artikelindex

Ik weet niet of Pinksteren nog wel tot de verbeelding spreekt. Het Pinksterweekend met de vrije maandag is immers vaak de opmaat voor de ‘grote vakantie’. Volgens de kerkelijke Pinkstertraditie daalde de Geest neer over de apostelen, die vol geestdrift gingen ijveren voor de nieuwe ideeën van Jezus Christus. Het harde ingrijpen van de machthebbers had wel zijn dood tot gevolg maar Zijn Geest leeft tot op de dag van vandaag voort.
Ik weet niet hoe het u vergaat maar de Panamapapers brachten volgens mij dingen aan het licht die we eigenlijk wel wisten. Het boek van Joris Luijendijk “Het kan niet waar zijn” was al een duidelijke vingerwijzing: veel mensen zitten in een systeem, doen mee en denken niet na over de morele kant van de effecten van hun werk. Het lijkt niet anders te kunnen. We denken te vaak volgens het stramien: ‘het is eten of gegeten worden’ of ‘als ik het niet doe doet een ander het’ en daarmee schakelen we de antenne uit die ons wil laten nadenken over “is dit eigenlijk wel goed? of toch niet?”
Volgens sommige denkers is onze maatschappij cynisch aan het worden. Er is soms weinig te bespeuren van idealen. Wantrouwen, angst en eigenbelang lijken de belangrijkste drijfveren. En die zorgen ervoor dat we ons terugtrekken op ons ‘eigen erf’.
En laten we vooral niet denken dat dit alleen betrekking heeft op de financiële wereld. Je treft het vele plaatsen aan. Vorige week bijvoorbeeld hield een visionaire bestuursvoorzitter van verpleeghuizen een hartstochtelijk pleidooi voor een verantwoordelijke houding in het werk: “zeg tegen je baas of directeur dat je zo niet kunt en wilt werken wanneer iets tegen het belang van zorgbehoevenden ingaat; jij ziet in de praktijk toch dat het niet werkt.”
In onze ingewikkelde wereld hebben we behoefte aan een eigen kompas om onze weg te vinden. De signalen die we krijgen via de media zijn verwarrend en zetten ons op het verkeerde been. Ze gaan meestal over anderen (de zondebokken) en zelden over ons en onze verantwoordelijkheid.
De antenne voor goed en kwaad behoeft regelmatig afstemming. Daar moet je tijd voor nemen en moeite voor doen. Je kunt het ook niet alleen. Je hebt er anderen voor nodig. En andere verhalen die een nieuwe kijk bieden of af en toe je erf verlaten om elders te zoeken naar bruikbare sporen.
De invloed van de christelijke religie op onze Europese beschaving en op het kompas van ons mensen is nog steeds groot. Het lijkt er alleen op dat in deze tijd teveel mensen hun antenne uitgeschakeld hebben en op hun eigen erf angstig zitten te wachten op de dingen die komen gaan.
De Geest van Pinksteren -het gedachtegoed van Jezus Christus- bracht de apostelen in beweging. Hun kompas werd daarmee opnieuw afgesteld. Wat mij betreft mag de kerk de kern van dat gedachtegoed best wat steviger onder de aandacht brengen en mensen van hoog tot laag stimuleren hun antenne af te stemmen en te gebruiken. Het geweten noemden ze dat vroeger.
E enmaal per jaar Pinksteren vieren is misschien wel te weinig voor zo’n actueel feest.

JvdB


Lindense Agenda

zo ma di wo do vr za
1
Datum : dinsdag 1 september 2020
2
3
4
5
6
8
Datum : dinsdag 8 september 2020
10
11
12
13
14
15
Datum : dinsdag 15 september 2020
20
21
22
Datum : dinsdag 22 september 2020
24
25
26
27
28

www.Samencuijk.nl

02.07.2020

Het is belangrijk dat inwoners van de gemeente Cuijk elkaar weten te vinden

Naast onze eigen Lindense website is deze site voor onze hele gemeente en geeft mogelijk meer en andere info.

Klik op onderstaande tekst:

Wij willen deze site graag onder ieders aandacht brengen.

Ter Informatie

Ter Attentie

Nu Ed Tigchelaar en Johan van den Boom de website van artikelen en info voorzien kunt U een mail sturen naar website.grootlinden@gmail.com  U kunt uw informatie of te plaatsen artikel in een bijlage toevoegen. Wij zullen dan voor plaatsing zorgdragen. Indien we nadere informatie benodigen nemen we contact met U op. Johan van den Boom en Ed Tigchelaar.

Login

Nu nog inschrijven voor het lage tarief

LAATSTE NIEUWS LAATSTE NIEUWS

Op 16 Maart is de aanleg begonnen.

Het is nu nog steeds mogelijk om tegen het lage tarief in te schrijven bij LVCnet voor supersnel internet en TV bij u in huis.

Spreek mij aan (als er u iets onduidelijk is). Ik ben er voor U.

Of kijk op de website van LVCNet.

Linden scoort heel hoog met inschrijvingen!

Maar we zitten nog niet op 100%

Dus....wat let u?

Han Maassen

Vervoer

Vervoer

Het zal niet iedereen bekend zijn dat de Stichting Vrijwillige Hulpdienst in Cuijk vervoer aanbiedt.

Moet u bijvoorbeeld naar het ziekenhuis in Nijmegen of in Beugen en is er niemand beschikbaar om u te rijden? De Hulpdienst is er voor u!

Maak een afspraak. Liefst een paar dagen van te voren.

Bel naar: 0485 - 33 69 39.

Op werkdagen tussen 09.30 uur en 11.30 uur.

U betaalt een kleine schappelijke bijdrage aan de vrijwilliger, uw chauffeur.