Artikelindex

Pasen 2016 komt nooit te vroeg?

Kerstmis ligt nog vers in het geheugen en we worden al overvallen door Pasen: dit jaar op de vroegst mogelijke datum. En Carnaval valt nog zeven weken daarvoor. Nu eind januari schrijven we aan het carnavalsnummer. Is dat niet te vroeg?
Kerstmis, Pasen en Pinksteren zijn weliswaar kerkelijke feesten maar de plaatsing in het jaar is niet zo toevallig. Het had vooral te maken met de seizoenen. De seizoenen bepaalden de werkzaamheden en het levensritme van mensen en de kerk speelde daar op in. En met allerlei extra voorschriften bepaalde de kerk nog veel meer voor de meeste mensen. De deugdzaamheid werd er aan afgemeten. Zo was de zondagsrust met kerkbezoek een vrij harde randvoorwaarde. Toch gingen boeren op enig moment ook op zondag hooien en werd voetbal op zondagmiddag normaal. Vanaf die tijd ging het snel veranderen en was het oude vaste weekritme definitief verstoord. Nu heeft ieder zo zijn eigen ritme en bij velen moet dat zo vaak aangepast worden dat het tot een gevoel van drukte leidt. Verschillende kloosterordes hanteren wel een strak dag- en weekritme. De monniken beginnen en eindigen met alle dingen op vaste tijden, ook hun momenten van gebed, koorzang en bezinning. Maar je ziet dat oudere mensen ook vaak een heel vast ritme hanteren. Veel succesvolle mensen zijn qua dag- en weekritme heel gedisciplineerd en nemen ook op vaste tijden afstand.
Discipline is niet echt een populair begrip in onze tijd waarin mateloosheid meer regel dan uitzondering is. We laten ons vaak meedrijven en hebben soms niet in de gaten dat we afdrijven Gelukkig weten de meeste mensen wel bij te sturen maar als je ver uit de koers bent is dat moeilijk.
De vastentijd zet ons “mensen van goede wil” aan tot bezinning en tot bijsturen. Een goede vraag is misschien wel: wie bepaalt ons ritme of wat bepaalt ons ritme. Zijn er voldoende momenten, waarop we kijken of we op koers zijn en hebben we de discipline om bij te sturen? We weten allemaal hoe moeilijk het is om van leefpatroon te veranderen, zeker als het gedurende lange tijd is ingesleten.
Pasen komt dus niet te vroeg want een “vastentijd” , waarin we onszelf met onze eigen discipline confronteren, komt eerder te laat dan te vroeg.
Laten we met carnaval vooral relativeren om daarna een weg te kiezen naar Pasen: HET moment om een vernieuwd leven te beginnen. De vasten is het seizoen voor degelijk periodiek onderhoud.
JvdB


Lindense Agenda

zo ma di wo do vr za
1
Datum : dinsdag 1 september 2020
2
3
4
5
6
8
Datum : dinsdag 8 september 2020
10
11
12
13
14
15
Datum : dinsdag 15 september 2020
20
21
22
Datum : dinsdag 22 september 2020
24
25
26
27
28

www.Samencuijk.nl

02.07.2020

Het is belangrijk dat inwoners van de gemeente Cuijk elkaar weten te vinden

Naast onze eigen Lindense website is deze site voor onze hele gemeente en geeft mogelijk meer en andere info.

Klik op onderstaande tekst:

Wij willen deze site graag onder ieders aandacht brengen.

Ter Informatie

Ter Attentie

Nu Ed Tigchelaar en Johan van den Boom de website van artikelen en info voorzien kunt U een mail sturen naar website.grootlinden@gmail.com  U kunt uw informatie of te plaatsen artikel in een bijlage toevoegen. Wij zullen dan voor plaatsing zorgdragen. Indien we nadere informatie benodigen nemen we contact met U op. Johan van den Boom en Ed Tigchelaar.

Login

Nu nog inschrijven voor het lage tarief

LAATSTE NIEUWS LAATSTE NIEUWS

Op 16 Maart is de aanleg begonnen.

Het is nu nog steeds mogelijk om tegen het lage tarief in te schrijven bij LVCnet voor supersnel internet en TV bij u in huis.

Spreek mij aan (als er u iets onduidelijk is). Ik ben er voor U.

Of kijk op de website van LVCNet.

Linden scoort heel hoog met inschrijvingen!

Maar we zitten nog niet op 100%

Dus....wat let u?

Han Maassen

Vervoer

Vervoer

Het zal niet iedereen bekend zijn dat de Stichting Vrijwillige Hulpdienst in Cuijk vervoer aanbiedt.

Moet u bijvoorbeeld naar het ziekenhuis in Nijmegen of in Beugen en is er niemand beschikbaar om u te rijden? De Hulpdienst is er voor u!

Maak een afspraak. Liefst een paar dagen van te voren.

Bel naar: 0485 - 33 69 39.

Op werkdagen tussen 09.30 uur en 11.30 uur.

U betaalt een kleine schappelijke bijdrage aan de vrijwilliger, uw chauffeur.