Artikelindex

kerstmis2KERSTMIS 2015 ANDERS?
De omstandigheden lijken anders dan in voorgaande jaren. Er is nog steeds teveel oorlog, geweld en terreur; in het nieuws vernemen we maar een klein deel. Nu zijn Syrië en enkele landen er omheen voortdurend in het nieuws. Maar ook in verscheidene Afrikaanse landen of delen ervan is de toestand treurig. En in Israel en Palestina is de weg naar vrede nog niet in zicht. Wat is er dan anders?
Het verschil is dat we er moeilijker om heen kunnen kijken. De vluchtelingen, met name uit Syrie, kloppen aan onze deuren na een lange en vaak riskante reis. Op hoop van zegen hebben ze alles achtergelaten omdat ze geen toekomst meer zagen in hun land, dat door geweld en barbaarse terreur in een puinhoop is veranderd.
Het verschil is ook dat we moeten erkennen dat ons leefmilieu bedreigd wordt door klimaatverandering en dat heeft concrete consequenties voor onze leefwijze.

Omdat het dichter bij ons komt, kunnen we niet anders dan de handen uit de mouwen steken als het op ons pad komt, of een standpunt innemen want ik denk dat beschaamd zwijgen niet altijd voldoende is. Discussies over randverschijnselen, die er ook zijn, spelen een te dominante rol en worden misbruikt om onze eigen onwil te maskeren. Er gebeurt veel goeds in Nederland, we zien veel mooie initiatieven om vluchtelingen een goede opvang te bieden maar ook trieste dieptepunten van onze beschaving, die ons de zin in Kerstmis dreigen te ontnemen.

Toch wordt het opnieuw Kerstmis in ons veilige land.
Kerstmis is het feest van mensen “van goede wil”. De geboorte van het nieuwe leven biedt nieuwe kansen en is bij uitstek het symbool van hoop.

Mensen “van goede wil” laten zien dat de droom van vrede en gerechtigheid geen dwaze afwijking is maar de weg naar de toekomst. Het goede is sterker dan het kwade.

Met dat geloof mag je zingen,
Met dat geloof kun je bidden,
Met dat geloof krimpen angst en zorgen
Met dat geloof kun je met vrede in het hart Kerstmis vieren.

Mensen van goede wil:
Een zalig Kerstfeest toegewenst!

JvdB


Ter Informatie

Ter Attentie

Nu Ed Tigchelaar en Johan van den Boom de website van artikelen en info voorzien kunt U een mail sturen naar website.grootlinden@gmail.com  U kunt uw informatie of te plaatsen artikel in een bijlage toevoegen. Wij zullen dan voor plaatsing zorgdragen. Indien we nadere informatie benodigen nemen we contact met U op. Johan van den Boom en Ed Tigchelaar.

Login