Artikelindex

KerkFotoSketcherPinksteren 2015

 

GEESTDRIFT

Waar lopen we warm voor? Pinksteren is het feest dat nieuwe geestdrift moet losmaken, zodat mensen met overtuiging hun missie of opdracht herkennen en uitdragen. Dat geeft mensen energie omdat hun zin in het leven voorkomt dat ze vooral bezig zijn met zichzelf, hun ongemakken en kwalen, met de kans dat ze ook nog ontevreden of jaloers worden. En dan is geluk ver te zoeken.
Het zijn wel grote woorden maar anderzijds:
zonder een opdracht of missie, waarin we geloven, zijn we in feite doelloos en stuurloos. We vormen dan een gemakkelijke prooi voor iedereen die iets met ons wil. We zijn dan alleen nog passieve consumenten, die speelbal zijn van media en reclame en alleen nog bezorgd zijn over onze toekomst. We mogen uiteraard oprecht dankbaar zijn dat ons veiligheid, gezondheid, zelfstandigheid en vrijheid gegeven zijn – het zijn meestal niet allemaal onze eigen verdiensten -, maar onze opdracht reikt verder.

De grote vragen van het leven gaan bijna altijd over de zin ervan. In onze tijd zijn de antwoorden niet meer algemeen bekend en vanzelfsprekend. Op de eerste vraag van de vroeger katechismus : “Waartoe zijn wij op aarde”, was het antwoord: “Wij zijn op aarde om God te dienen en hier en in het hiernamaals gelukkig te zijn”. Maar hoe doe je dat dan: bijvoorbeeld hier gelukkig zijn?
Onze maatschappij zit zo ingewikkeld in elkaar dat eenvoudige antwoorden bijna nooit meer kloppen. Pakkende oneliners geven vaak maar een kant van de zaak weer, de kant die mensen het liefst willen horen.
De zin van je leven omschrijven is een moeilijke opgave; het is al heel wat als je het ongeveer weet en steeds blijft zoeken naar een betere omschrijving.

Toch: het zien en ervaren van de zin van het leven bepalen in hoge mate of je zin in het leven hebt en geluk kunt ervaren. Misschien moeten we wel constateren dat we er erg weinig mee bezig zijn, laat staan er over praten. Laten we het eens tot onderwerp van gesprek maken want het is gegarandeerd interessant en leerzaam. We zijn toch niet sprakeloos?

Laat angst, jaloezie en ontevredenheid achter je, ze werken verlammend. Haal met Pinksteren je geestdrift boven, zoek uit wat echt de moeite waard is om warm voor te lopen. Toch een mooi beeld: de apostelen die met Pinksteren de geest kregen, geestdriftig werden omdat ze hun opdracht helder voor zich zagen en na een tijd van angst en sprakeloosheid toch weer in staat waren met iedereen in zijn eigen taal te spreken.

JvdB


www.Samencuijk.nl

02.07.2020

Het is belangrijk dat inwoners van de gemeente Cuijk elkaar weten te vinden

Naast onze eigen Lindense website is deze site voor onze hele gemeente en geeft mogelijk meer en andere info.

Klik op onderstaande tekst:

Wij willen deze site graag onder ieders aandacht brengen.

Ter Informatie

Ter Attentie

Nu Ed Tigchelaar en Johan van den Boom de website van artikelen en info voorzien kunt U een mail sturen naar website.grootlinden@gmail.com  U kunt uw informatie of te plaatsen artikel in een bijlage toevoegen. Wij zullen dan voor plaatsing zorgdragen. Indien we nadere informatie benodigen nemen we contact met U op. Johan van den Boom en Ed Tigchelaar.

Login