Artikelindex

Komen er andere Tijden?

In het vorige nummer droeg mijn stukje de titel “Het einde der tijden?”. Daar kun je van alles mee bedoelen. Wetenschappelijk gezien is het einde der tijden in de meeste betekenissen niet nabij. Je kunt wel zeggen dat er altijd veranderingen optreden: er komen andere tijden, dat is zeker.

 

       tekst Jan NEW                                                                                         

                                            

 

 

                                                     

 

 

Ingelijste kerstafbeelding 1

 

Op zoek naar mooie oude fotolijstjes vond ik er bij de kringloopwinkel twee.

Toen ik ze goed bekeek waren het twee ingelijste kerstafbeeldingen. De bovenstaande is een gekleurde gekalligrafeerde tekst uit het Kerstevangelie, in 1978 gegeven als een soort kerstkaart.

De tekst verwijst naar de geboorte van Jezus en met hem de komst van een andere tijd. De verwoording in het evangelie is een uiting van een verlangen naar een tijd van vrede en gerechtigheid die in een tijd van oorlog en onderdrukking meer dan begrijpelijk is. We weten dat dit verlangen helaas nog steeds actueel is op vele plaatsen in de wereld en ondanks dat verlangen zijn er ogenschijnlijk uitzichtloze situaties zoals in het Midden-Oosten, Midden-Afrika. Het bijzondere is dat de boodschap ook een uitweg uit de ellende beschrijft. De schrijver van het evangelie zegt: de enige weg naar vrede en gerechtigheid is de weg van delen, eerlijkheid, oprechtheid, vertrouwen, gunnen, zorg voor de ander in nood en zo zijn er nog meer woorden voor de deugden. En die weg staat haaks op wantrouwen, hebzucht, machtsmisbruik, zelfverheerlijking, misleiding, discriminatie enzovoorts.

Wij verkeren in de luxe situatie dat er grote welvaart is, er is ook vrede en een zekere mate van gerechtigheid. Toch stellen ook wij de vraag: “Komen er andere tijden?” uit een verlangen naar betere tijden. Dat verlangen ligt voor ons dus wat genuanceerder. Onze onvrede is niet zo logisch te verklaren.

Zijn we teleurgesteld in onze eigen verwachtingen? Zijn we zo gericht op onze eigen belangen dat we bang zijn voor verlies? Of is het zo dat we diep van binnen te weinig vertrouwen hebben dat wij de goede richting uitgaan, dat we ten onrechte geloofden in de maakbaarheid van ons leven en geluk, of dat het geluk iets anders is dan we dachten, dat we ons er alleen voor voelen staan?

Onze tijd kenmerkt zich door allerlei ontwikkelingen die we niet in de hand lijken te hebben of die ongewild bezit van ons nemen. Dat is beangstigend.

Vermoedelijk zijn het vragen van alle tijden. We zijn immers allemaal mensen die af en toe falen en de plank misslaan. We hebben allemaal wel eens goede raad en hulp nodig en het vertrouwen dat die hulp er dan is. We hebben dus vooral veel goede mensen nodig.

Deze Kerstboodschap is bestemd voor alle mensen van goede wil. Laten we daarom nu de Advent begint op weg gaan naar Kerstmis. De goede weg

zoeken en het goede doen. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, we moeten immers eerst via een soort IKEA-route door een woud van verlokkingen.

De Goedheilig Man staat bij de ingang en bij een van de uitgangen kun je, zo zegt men, een Goede Kerst vinden, want daar bij het pasgeboren kind staat een ster die weer richting geeft.

JvdB

 

 

 

 Kerstafbeelding 2: zwart glanspapier geknipt en opgeplakt, ingelijst

 

 

 


www.Samencuijk.nl

02.07.2020

Het is belangrijk dat inwoners van de gemeente Cuijk elkaar weten te vinden

Naast onze eigen Lindense website is deze site voor onze hele gemeente en geeft mogelijk meer en andere info.

Klik op onderstaande tekst:

Wij willen deze site graag onder ieders aandacht brengen.

Ter Informatie

Ter Attentie

Nu Ed Tigchelaar en Johan van den Boom de website van artikelen en info voorzien kunt U een mail sturen naar website.grootlinden@gmail.com  U kunt uw informatie of te plaatsen artikel in een bijlage toevoegen. Wij zullen dan voor plaatsing zorgdragen. Indien we nadere informatie benodigen nemen we contact met U op. Johan van den Boom en Ed Tigchelaar.

Login